22 Ocak 2011 Cumartesi

SOLLAL' - KORE YENİ YILI

Koreliler yılda iki defa yeni yıl kutluyor.Birincisi bütün dünya gibi 31 Aralık gecesi,ikincisi ay takvimine göre yeni yıl.



Bu yeni yıl Korede SOLLAL olarak adlandırılıyor ve genellikle Şubat ayının başlarına denk geliyor.Koreliler bu yeni yılı toprağın kendini yenilemeye ve çiçeklenmeye hazırlıklarına başlaması nedeni ile baharın başlangıcı kabul ediyorlar.Bu yüzden SOLLAL ile bağlantılı pekçok adet sonraki zamanlarda yapılacak hasat mevsiminin zengin geçmesine yöneliktir.

En küçüğünden büyüğüne herkes tarafında milli giysiler (Hanbok) giyilir,tören sofrası kurulur ve ölenlerden son 4 nesil anılır.Yiyecek ve içecekler olması gerektiği gibi yönlere göre koyulur.Mesela kırmızı renk yiyecekler doğu tarafına beyaz renk yiyecekler batı tarafına doğru konulur.Sonra tütsüler yakılır ve hayattakiler ölmüş olanlara saygı için en yaşlısından başlayarak en küçüğüne doğru diz çökülür.



Ölmüş olanlar anıldıktan sonra günün onemli törenlerinden biri olan büyüklere saygı töreni başlar.Ailenin küçükleri önce dede,babaanne,anneanneden başlayıp baba,anne,
dayı,teyze,yenge gibi büyüklerinin önünde diz çökerler.Bu esnada küçükler bayramla ilgili cümleler kurup büyüklerini kutlarlar ve büyüklerde bizim bayramlarımızdaki gibi tatlı,para vs. değişik hediyeler verirler. Bu törene "sebe" ismi verilir.Yine aynı biz Türklerde olduğu gibi bu günlerde Koreliler köylerdeki akrabalarınıda ziyaret ederler.
Bu ritüellerden sonra geleneksel yeni yıl kahvaltısına oturulur ve bu kahvaltının en baştaki olmazsa olmazı "tteok-guk" çorbası.Bu kaynatılmış et suyunun içinde yeşil soğan ve pirinç ekmeklerinin olduğu geleneksel bir çorba.Adetlere göre bir yıl daha yaşlanabilmek için bu çorbayı yemek lazımdır.



Bu bayram eğlenme,güzel yemekler yeme,oyun bayramıdır.Sollal halk danslarının yapıldığı,uçurtmaların uçurulduğu,yarışmaların yapıldığı,milli çalgıların seslerinin hertarafı inlettiği bir bayramdır Koreliler için.Yeni yılın güzel geçmesi için evler tavuk veya kaplan resmi olan tablolarla süslenir.Tavuk ev halkına bereket getirmesi,kaplan ise evin kötü ve moral bozucu şeylerden korunması içindir.Ayın yeni yıldaki rengi yılın nasıl geçeceginin ipuçlarını vermektedir.Beyaz:Sağanak yağmur Kırmızı:Kuraklık Parlak:Hasatın iyi olacağı Donuk renk : ürün kaybı manalarına geliyor.Korede önceden bu bayram 15 gün kutlanırdı,ama artık global hayatın zorunlulukları dolayısı ile bayramın sadece ilk 3 günü resmi tatil ilan edilir.Benim hanımım gibi Kore kökenli olup başka ülkelerde yaşayan ve adetlerini korumayan çalışan aileler ise en azından ilk gündeki sofra ritüelini yapmaya çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder