28 Ocak 2011 Cuma

Orta Asya yemekleri

Yurtdışında gördüğüm ve duyduğum kadarı ile Türk milleti kadar yiyecek sorunu yaşayan yok.Bende zamanında başka kültür görmemiş Türk delikanlısı iken Kazakistana geldiğimde yerli yemekleri yememek adına bayağı ısrar etmiştim.Ama sonra bu insanlara birşey olmuyorsa bana da olmaz diyerek yemeye başlıyorsun.Ve neler yenir;

1)Lagman:Bence Orta Asyaya gelipte muhakkak yenilmesi gereken şey üstte fotoğrafı olan ve bazı söylentilere göre spagettinin atası olan Dungan yemeği lagman.Dunganlar ise müslümanlığı yaymak isterken Orta Asyaya gelen,buralarda kalan yarı çinli yarı arap bir millet.

2)Beşparmak:Kazakların milli yemeği beşparmak.En altta hamur,yanlarda patates ve üstünde et olan yemek.Üstüne arzuya göre soğan serpiştirilir.Bu yemeğin makbul olanı at etinden yapılandır.

3)Plov:Adından anlaşılacağı gibi pilav demek.İçinde et,soğan,havuç,sarımsak,kuru üzüm ve nohut olan özbek milli yemeği.Güzel yapılanını bulduğunuz zaman gerçekten çok lezzetlidir.

4)Kafkas şaşlığı:Orta Asyaya gelirseniz eğer kesinlikle yemelisiniz.Şaşlık Orta Asyada etin çok sevilmesinden dolayı çok popüler bir yemek olmuştur.Ve bu şaşlık türlerinin arasında en iyisi kafkas şaşlığıdır. Et parçaları ne kadar büyük olursa olsun kafkas usülü terbiye ile lokum gibi oluyor.Eğer eski sovyet cumhuriyetlerinden birine yolunuz düşerse muhakkak bir gürcü lokantasına girin.Şaşlığın yanında haçapuri isimli gürcü böreğini tavsiye ederim.

5)Mantı:Buharlı kat kat kazanlarda pişirilen kazak mantısı.Bizim türk mantısı ile aynı mantıkta fakat hem taneleri çok daha büyük hem de buharda pişiriliyor.Güzel yapılanı bulmanız halinde tavsiye edilir.

6)Kore salataları:100 yıl gibi bir zaman aralığında çeşitli zamanlarda Sovyet topraklarına göçmüş Korelilerin kendileri ile beraber getirdikleri salata kültürü.Çeşit çeşit çok değişik salataları deneyebilirsiniz.Benim favorilerim nişaşta çubuklarından yapılan funchuza,deniz lahanası salatası,soya filizleri ve kore lahanasından yapılan kimchi.Eğer sakatat seviyorsanız işkembe salatasını tavsiye edebilirim.

1 yorum:

  1. Özbek pilavını seviyorum ve pişiriyorum.Püf noktası havucun ve pirincin aynı ölçüde olması.1 Bardak pirince bir bardak havuç.Birde bizim sebze çorbasına benzer bir çorbaları var.İçinde soğan,biber,havuç,pirinç,et vb...malzemeler var.Temel damak tadı benzer ama at eti işi bozuyor.

    YanıtlaSil